Biopsija kože

Biopsija kože kirurški je postupak kojim se, u svrhu dijagnostike i postavljanja precizne kliničke dijagnoze, uzima maleni uzorak tkiva oboljele kože pacijenta i potom šalje na patohistološku pretragu (PHD).

uzimanje-uzorka-za-biopsiju-koze

Ovim postupkom testiraju se madeži, izrasline, osip ili lezije na koži. Često se koristi pri sumnji na rak kože, no uzimanje biopsije ne znači i postojanje ozbiljne bolesti.

U većini slučajeva izvodi se kako bi se provjerilo postojanje bolesti, njenih uzroka i stupnja razvoja ili kako bi se odredili rizici razvoja ozbiljnijih bolesti i prevenirale komplikacije.

U našem dermatološkom laboratoriju ovaj postupak obavlja spec.dermatologije i venerologije s višegodišnjim iskustvom.

Kako izgleda postupak biopsije?

Uzimanje-bioptata

Kompletan postupak traje kratko, a sama procedura sastoji se injekcije anestetika ili lokalne primijenjene anestetika u kremi. Potom se pomoću skalpela ili posebnog instrumenta koji se zove “punch” uzima maleni komadić oboljele kože.

Uzorak odnosno bioptat šaljemo na patohistološku pretragu (PHD) koja je neophodna za postavljanje definitivne dijagnoze i donošenja odluke o odgovarajućoj terapiji.

Ako je nakon biopsije ranu potrebno zašiti, kirurški konci uklanjaju se 7-10 dana nakon zahvata, a ožiljak bi trebao zacijeliti unutar 3 tjedna.

Osjećate li strah zbog zahvata, nemojte se plašiti i budite slobodni kontaktirati nas na +385 1 7987 480 ili dermatologija@poliklinika-labplus.hr i naši ljubazni djelatnici detaljno će Vas informirati i uputiti u obradu.