Kemijski piling

Korak do ljepše kože

kemijski-piling

Dobar kemijski piling preduvjet je za blistav ten, zato su kemijski pilinzi stalno prisutni u dermatološkoj terapiji.

Sve sofisticiraniji pripravci i sve veće terapijske mogućnosti, učinile su ovaj tretman toliko popularnim da je zamijenio i neke kirurške tretmane.

Kemijski piling najučinkovitiji je način ujednačavanja teksture kože 

Neinvazivna medicinska procedura izvodi se s ciljem poboljšanja stanja kože. Osmišljeni su da izazovu kontrolirana oštećenja kože na specifičnim dubinama, a kako se odvija proces cijeljenja, događa se i poboljšanje teksture i izgleda kože pa redovitim korištenjem koža postaje čišća, svježija, mekša i zaglađenija.

Dobar terapijski učinak, jednostavnost izvedbe te nuspojave svedene na minimum, čine ga omiljenim tretmanom 

Pilinzi se dijele u skupine prema dubini do koje dopiru. Što je dubina veća, to se postiže jača promjena u izgledu kože. Poboljšanje se postiže postupno, a konačan rezultat vidljiv je nekoliko tjedana nakon zadnje provedenog tretmana pa osvježenje kože djeluje potpuno prirodno.

Primjena pilinga vrlo učinkovito rješava problematična stanja kože

Primjena pilinga vrlo učinkovito rješava problematična stanja poput hiperpigmentacije, proširenih pora, ožiljaka, suhe kože te posljedica fotostarenje na licu, vratu, dekolteu, rukama i tijelu općenito. Također, učinak mu je dugotrajan jer potiče obnovu kolagena i elastina u koži.

Stimulira obnovu, zaglađuje kožu pružajući joj zavodljiv “glow” efekt

Djelovanje kemijskog piling na koži odvija se u dvije faze:

ciscenje-koze-lica-kemijskim-pilingom
 • katabolička faza – uklanjanje postojećih staničnih naslaga i fibroznih struktura
 • anabolička faza – obnova kože, poticanje stvaranja novih stanica u epidermisu i dermisu

Prema dubini djelovanja u koži razlikujemo vrlo površinske, površinske i duboke kemijske pilinge.

 • POVRŠINSKI PILING djeluje unutar epidermisa
 • SREDNJE JAKI PILING dopire sve do dermoepidermalne granice
 • DUBOKI PILING djeluje i u dermisu

Djelovanje pilinga na koži modulira liječnik i individualno ga prilagođava svakom pacijentu.

Na takav način, uz kombinaciju terapijskog niza nekoliko pilinga, mogu dobiti izvrstan efekt podmlađivanja kože, bez iritacije i bez ograničenja u svakodnevnom životu. 

Najveća prednost pilinga je izvrstan efekt podmlađivanja kože, bez iritacije i bez ograničenja u svakodnevnom životu.

Površinski kemijski piling

 • Površinski piling djeluje unutar epidermisa ne dopirući do njegovih dubljih slojeva.
 • Koristi se za tanke bore, suha područja, neujednačenu pigmentaciju i pomaže u kontroli akni.
 • Glikolna kiselina u ovom kemijskom pilingu čini kožu glatkijom i sjajnijom.
 • Odličan je odabir za osobe koje nemaju vremena za dugotrajne oporavke kao kod TCA ili fenolskog pilinga.
 • Iako ne postižu potpuno poboljšanje dubokih bora ili opuštene kože, trenutno su površinski pilinzi najčešće izvođeni jer uvelike pridonose poboljšanju boje i teksture kože i osiguravajući joj tako svjež izgled i blistav ten.

Srednje jaki kemijski piling

 • Srednje jaki piling dopire sve do dermoepidermalne granice.
 • Trikloroctena kiselina (TCA) izravnava površinske bore, uklanja površinske nedostatke i ispravlja probleme s pigmentacijom.
 • Koristiti se može i na vratu i na drugim područjima tijela.
 • Tretman na licu traje oko 15tak minuta.

Duboki kemijski piling

 • Duboki piling djeluje i u dermisu.
 • Ovaj tretman namijenjen za kožu lica s jako dubokim borama i ostalim simptomima izrazitog oštećenja kože uzrokovanog suncem.
 • Osim što uklanjaju bore duboki piling poznat je i kao “piling bez kirurškog noža” jer izvrsne rezultate postiže pri redukciji viška kože na vjeđama (kemijska blefaroplastika), kao i nevjerojatno pomlađivanje područja oko ustiju (kemijska heiloplastika).
 • Nuspojave su obično izraženije pa je i vrijeme oporavka nešto duže te traje 8 do 10 dana.

Uloga redovitog pilinga u ljepoti kože izrazito je važna. Muči li Vas siv i neujednačen ten sklon mrljama ovo je idealan tretman za Vas. Dogovorite svoj termin što prije!

Kako izgleda tretman?

Tretman počinje pregledom i analizom kože te razgovorom o Vašim željama, potrebama i očekivanjima. Na temelju pregleda i ovisno o stanju vaše kože s našom doktoricom dogovorate idealan terapijski postupak za dermatološke promjene koje želite riješiti.

Trajanje tretmana ovisi o vrsti kemijskog pilinga, no u načelu izvodi se nekoliko tretmana u razmaku od 7-14 dana, odnosno 30 dana kod srednje jakih pilinga.

Postupak podrazumijeva upotrebu različitih vrsta kiselina koje se nanose na kožu i prodiru u dermis, kako bi se izazvale reakciju ljuštenja površinskog sloja kože.

Tko su kandidati?

Idealani kandidati za tretman su osobe koje žele poboljšati teksturu i vlažnost svoje kože, postići mladenački izgled kože te poboljšati poremećaje pigmentacije.

Oporavak

Ovisno o odabranoj vrsti i postignutoj dubini pilinga, nakon tretmana javlja se crvenilo koje spontano prođe nakon par sati. U narednim danima moguće je i vidljivo ljuštenje kože koje obično prolazi kroz nekoliko dana, a za to vrijeme izuzetno je važno hidrirati kožu i držati se preporuka dermatologinje o higijeni i njezi kože.

Mjere opreza

Nakon svih vrsta pilinga potrebno je izbjegavati izlaganje suncu i solariju te koristiti zaštitne kreme sa SPF 50+.

Tretman se ne preporučuje osobama s bolestima kože (rane od infekcije, atopijski dermatitis itd.).

U našim područjima kemijske pilinge preporučujemo provoditi u hladnom periodu godine, dakle u jesen, zimu i u rano proljeće, a praktično je na tretman doći sredinom tjedna, kako bi se očekivano ljuštenje odvijalo tijekom vikenda.

Imate li dodatnih pitanja, budite slobodni kontaktirati nas na +385 1 7987 480 ili dermatologija@poliklinika-labplus.hr i naši ljubazni djelatnici detaljno će Vas informirati i uputiti u obradu.