Liječenja alergijskih bolesti kože

Alergijske bolesti posljedica su niza specifičnih imunoloških reakcija preosjetljivosti na tvari iz okoliša, koje zahvaćaju različite organske sustave, najčešće kožu te sluznicu dišnog i probavnog sustava.

lijecenje-koznih-alergija
Nastaju kao posljedica djelovanja medijatora (tvari koje se oslobađaju iz stanica mastocita koje sudjeluju u alergijskoj reakciji) i limfokin (biološki aktivnih tvari koje stvaraju stimulirani limfociti) zbog čega dolazi do oštećenje tkiva, koje registriramo kao alergijsku upalu.
 
Alergijske bolesti među najčešćim su kroničnim problemima u djetinjstvu i najčešće tegobe u odraslih. Sklonost alergijama nastaje zbog kombinacije genetskih i okolišnih čimbenika.
 
Simptomi mogu uzrokovati priličnu neugodnost što remeti san i uobičajene dnevne aktivnosti te znatno utječe na kvalitetu života bolesnika i njihovih obitelji. Zato je rana dijagnoza i uklanjanje alergena, uz njegu kože odgovarajućim lokalnim pripravcima – temelj prevencije alergijskih dermatitisa!

Kada posumnjati na alergijske kožne bolesti

Kožne alergijske reakcije uključuju pojavu crvenih dijelova kože praćenih svrbežom, suhoćom, ljuštenjem, pojavom mjehurića i/ili vlaženjem kože.

Najčešće alergijske kožne bolesti su:

 

ATOPIJSKI DERMATITIS (neurodermitis) imunološki je posredovana upala kože. Obično se javlja u dojenačkoj dobi, a prvi joj je simptom svrbež dok se kožne promjene kreću u rasponu od blagog eritema do teške lihenifikacije.
 
URTIKARIJA (koprivnjača) kožna je reakcija obilježena malim, blijedim ili crvenkastim uzdignućima po koži koji svrbe. Uzroci su brojni, u većini se radi o otpuštanju histamina. Prema duljini trajanja simptoma urtikarije dijelimo na akutne (<6 tj.) i kronične (>6 tj.)
 
KONTAKTNI ALERGIJSKI DERMATITIS akutna je upala kože uzrokovana nadražajnim sredstvima ili alergenima. Prvi simptom je svrbež, a kožne promjene kreću se u rasponu od eritema do stvaranja plikova i ulceracije, često na ili blizu šaka, ali i na bilo kojem nepokrivenom dijelu tijela.
atopija
urtikarija

Dijagnostika alergijskih bolesti

Sva stanja zahtijevaju detaljnu dijagnostiku kako bi se otkrilo što je uzročni alergeni i prema tome provelo liječenje.

U našem dermatološkom laboratoriju obaviti možete kompletnu dijagnostiku i liječenje. Bez obzira radi li se o sezonskim alergijama, respiratornim ili nutritivnim alergenima, analizom krvi u našem laboratoriju u mogućnosti smo precizno odrediti uzročnike alergija na više od 9000 potencijalnih alergena.

Dijagnozu vršimo pomoću respiratornog, nutritivnog ili miješanog panela, a rezultat analize detaljna je alergijska slika kroz koju pacijenti često utvrde i alergiju koja se još nije manifestirala.

analiza-krvi

Liječenje ovisi o uzroku ekcema i koje druge simptome imate, stoga u borbi protiv ovih nepoželjnih kožnih oboljenja, plan terapije u našem dermatološkom laboratoriju započinjemo personaliziranim pristupom svakom pacijentu.

Individualan pristup problematici kože, spretne ruke naših laborantica te stručno znanje naše dermatologinje s višegodišnjim iskustvom liječenja atopičara u Lječilištu u Velom Lošinju i Thalassotherapiji u Crikvenici, jamstvo su učinkovitog liječenja kožnih problema.

Za više informacija budite slobodni kontaktirati nas na +385 1 7987 480 ili dermatologija@poliklinika-labplus.hr i naši ljubazni djelatnici detaljno će vas informirati i uputiti u obradu.