Liječenje akni

Akne su najčešća kožna bolest. Iako nisu opasne, znaju biti vrlo bolne, a borba protiv te kožne bolesti naporna je, dugotrajna i traži puno strpljenja.

Najčešće se javljaju u razdoblju puberteta, između 11. i 18. godine, kada hormoni počinju divljati i intenzivno mijenjati dječje tijelo, no akne mogu mučiti i odrasle.

Nastaju uslijed začepljenja kožnih pora zbog čega dolazi do pojave bubuljica i upaljenih, inficiranih apscesa (nakupine gnoja).

Obično zahvaćaju „masnija“ područja kože osobito lice, dio vrata ispod brade, ramena, ponekad i cijela leđa, područje dekoltea i nadlaktica, a njihov nastanak povezan je s produkcijom androgena, tj. muških spolnih hormona.

lijecenje-akni

Vrste akni

Razlikuju se po veličini, boji, boli i upali, a dijelimo ih u nekoliko kliničkih oblika: acne comedonica (miteseri), acne papulopustulosa (papule, pustule, noduli, ciste) te acne conglobata.

Miteseri ili komedoni najčešće nastaju na čelu i bradi, a prepoznajemo ih kao bijele ili crne bezbolne točkice. Osim što nam predstavljaju estetski problem, ne izazivaju druge tegobe, a često se znaju pogoršati zbog vlažnog vremena, tijekom PMS-a ili korištenja masnih krema.

Papule su nešto teži oblik akni kod kojih se razvija blagi upalni proces. Pojavljuju se nakon izlaganja suncu ili umjetnom izvoru ultraljubičastog zračenja (solarij). To su one (ne)popularne crvene bubuljice vidljive najčešće na licu, ali i na gornjem dijelu leđa te srednjem dijelu prsišta.

Pustule kao i papule su upalne kožne lezije (u promjeru manje od 5mm) sa žućkastim gnojnim središtem koje nastaju kod bakterijskih infekcija i folikulitisa.

Noduli su veće i čvršće papule koje se šire dublje u dermis, a u primjere spadaju ciste, lipomi i fibromi.

Ciste su gnojni noduli. Ponekad postaju inficirane i stvaraju apscese. Dugotrajne cistične akne za posljedicu imaju prepoznatljive, “rupičaste” ožiljke.

Acne conglobata najteži je oblik običnih akni. Najčešće se viđa kod mladića, Upalni proces zahvaća dublje dijelove folikula i tkiva oko folikula te nastaju kruti i bolni gnojni čvorovi koji mogu dosegnuti veličinu lješnjaka, a mogu se spojiti I u veće cjeline te zahvatiti gotovo cijelo tijelo.

Svi oblici akni zahtijevaju liječenje, no kako univerzalani pristup liječenju ne postoji potrebno ga je prilagoditi svakom pacijentu

U liječenju akni iznimno je važno pravodobno početi primjerenu terapiju kako bi se spriječilo stvaranje ožiljaka, no i za već razvijene nepravilnosti postoje terapije (kemijski piling, mikrodermoabrazija, hijaluronska kiselin i dr.) kojima se mogu znatno ublažiti ili čak u potpunosti ukloniti ožiljci.

Najvažnije je zapamtiti kako je u njezi kože zahvaćene aknama, stručno mišljenje od neprocjenjive važnosti.

U našem dermatološkom laboratoriju pod stručnim vodstvom dr. Snježane Komadina, spec. dermatovenerologije, dijagnostiku i liječenje započinjemo personaliziranim pristupom svakom pacijentu.

Budući da je lice upravo ono što ljudi prvo primijete, razumljivo je željeti lijepo i njegovano lice bez akni, crvenila i drugih neuglednih pojava. Ako su prištići, akne, crvenilo i ožiljci noćna mora vaše kože, dogovorite svoj termin i prepustite se u stručne ruke naše renomirane dermatologinje.

Spremni smo za bilo koju vrstu problematike vaše kože. Pošaljite nam upit ili zatražite ponudu i u najkraćem mogućem roku dobiti ćete odgovor našeg stručnog tima.