Liječenje pigmentnih promjena

Poremećaji pigmentacije, bilo da je riječ o prevelikoj ili o premaloj količini pigmenta, promjene su koje se mogu javiti na koži cijelog tijela.

Liječenje pigmentnih promjena

Postoji više različitih vrsta pigmentnih promjena koje u osnovi razlikujemo po svojim morfološkim i histološkim karakteristikama, tako ovisno o poremećaju količine pigmenta u koži razlikujemo:

  • hiperpigmentaciju (tamne mrlje)
  • hipopigmentaciju (smanjena količina pigmenta)
  • depigmentaciju (promjene u vidu arela bez prisutnosti pigmenta)

Pigmentne mrlje javljaju se kod 50% žena te 20% muškaraca starijih od 50 godina, a njihova pojava posljedica je djelovanja UV zraka.

No izlaganje UV zračenju nije jedini uzrok promjena u pigmentacijama na koži. Porastu melanina, tamnog pigmenta koji se nalazi u koži, pridonose i godine, trudnoća, oralna kontracepcija, tamniji tip kože, pojedine vrste lijekova te različite vrste trauma i ozljeda na koži.

Osim što mogu nastati tijekom života ta vrsta poremećaja može biti prisutna i od rođenja, a budući da njihova pojava narušava izgled i samopouzdanje, ti se znakovi smatraju estetskim nedostatkom.

Za uspješno liječenje, ključno je prepoznati vrstu pigmentacije jer različite vrste promjena zahtijevaju različito tretiranje pa prema tome razlikujemo:

  • sunčane pjege
  • staračke mrlje
  • melazme
  • mrlje od akni
  • mrlje od kozmetike
  • mrlje od upalnih promjena i zahvata
  • vitiligo

U borbi protiv ovih nepoželjnih promjena lica dostupne su razne opcije. U našem dermatološkom laboratoriju pod stručnim vodstvom dr. Snježane Komadina, spec. dermatovenerologije (najdoktor 2016., 2017., 2018., 2019. i 2020. g.) plan terapije započinjemo personaliziranim pristupom svakom klijentu.

Idealno vrijeme za tretiranje hiperpigmentacija je od početka jeseni do kraja proljeća pa narušavaju li tamne mrlje na koži Vaš dobar izgled i samopouzdanje, obratite nam se s povjerenjem!

Kako izgleda postupak?

Tretman počinje pregledom i analizom kože te razgovorom o problemu kože koji želite riješiti. Na temelju pregleda i ovisno o stanju vaše kože, s našom doktoricom dogovorate idealan terapijski postupak za pigmentne promjene koje želite riješiti.

Prije samog tretmana koža se dubinski čistiti od šminke, krema, ulja i proizvoda za samotamnjenje, zatim se područje dezinficira, a onda se kreće s tretmanom korekcije i posvjetljivanja pigmentacijskih makula.

Postupak podrazumijeva upotrebu različitih vrsta kiselina koje se nanose na kožu i prodiru u dermis, kako bi se izazvale reakciju ljuštenja površinskog sloja kože. Trajanje postupka ovisi o stanju kože i terapijskom postupku.

Tko su kandidati?

Idealni kandidati za tretman su osobe s izraženim znakovima fotostarenja (tamne mrlje i staračke pjege na koži).

Oporavak

Ponekad se nakon tretmana javlja crvenilo kože, oticanje i krastice koje nestaju kroz nekoliko dana.

Mjere opreza

Nakon tretmana potrebno je izbjegavati izlaganje suncu i solariju, koristiti zaštitne kreme sa SPF 50+ te slijediti upute o posttretmanskoj higijeni i njezi kože.

Imate li dodatnih pitanja, budite slobodni kontaktirati nas na +385 1 7987 480 ili dermatologija@poliklinika-labplus.hr i naši ljubazni djelatnici detaljno će Vas informirati i uputiti u obradu.