Dermatoskopski pregled

Zbog mogućnosti nastanka raka kože, pregled madeža jednom godišnje ili češće od velikog je značaja, a dermatoskopski pregled kao dijagnostička metoda promatranja promjena na koži, pomaže dijagnosticirati tip promjene i omogućava praćenje sumnjivih madeža i drugih kožnih pojava uz pomoć dermatoskopa.
dermatoskoposki-pregled

Dermatoskop je instrument koji povećava vidno polje uz polarizirano ili nepolarizirano svjetlo te pomaže dermatologu dijagnosticirati tip promjene i odrediti kada je određenu promjenu potrebno ukloniti.

Koristi se u dijagnosticiranju melanocitnih i nemelanocitnih kožnih promjena, novotvorina kože i upalnih bolesti kože.

Zbog različitog kirurškog pristupa i potrebe za patohistološkom analizom od iznimne je važnosti razlikovati benigne od malignih lezija.

U našem dermatološkom laboratoriju ovaj postupak izvodi spec.dermatologije i venerologije s višegodišnjim iskustvom.

Medicinsku indikaciju posebno je važno postaviti kada se radi o madežima.

Nakon pregleda dermatoskopom naša dermatologinja preporučiti će Vam daljnji postupak ili u vidu redovnih kontrola, samopregleda ili kirurško uklanjanje madeža uz patohistološku obradu. Pod stručnim vodstvom dr. Snježane Komadina, u našem dermatološkom laboratoriju radimo i sve vrste malih kirurških zahvata uklanjanja površinskih izraslina kože i potkožja poput nevusa (madeža), lipoma (dobroćudni tumori), fibroma (papula), ateroma (tumor žlijezda lojnica), hemangioma (tumori krvnih žila), bradavica i ostalih dobroćudnih izraslina.

Zahvati se provode po strogoj proceduri gdje se izrazito pazi na sterilnost instrumenata i sami postupak u kojem je vrlo bitno karcinom, bilo koje vrste, izvaditi u cijelosti.

Kako izgleda dermatoskopski pregled?

Vođena kliničkim pregledom i dermatoskopijom, naša dermatologinja postavlja indikaciju za uklanjanje kožne novotvorine. Uoči li i najsitnije promjene u strukturi preporučuje odstranjivanje kožne novotvorine kako bi se izbjegle za život opasne situacije.

Ako madež nije rizičan, fotodokumentira analizu sumnjivih pigmentnih lezija. Dobra je vijest da je većina madeža bezopasna i ne zahtijeva uklanjanje.

No, indikacije za uklanjanje kožnih novotvorina mogu biti i estetske prirode pa ako je promjena klinički i dermoskopski uredna, no madež je neprihvatljiv vašem estetskom izgledu ili se nalazi na mjestu sklonom traumatizaciji, u dogovoru s našom dermatologinjom možete dogovoriti uklanjanje suspektne pigmentne lezije.

Tko su kandidati?

  • osobe svijetle puti
  • osobe u čijoj je obitelji bilo tumora kože
  • osobe koje su u djetinjstvu zadobile opekline od sunca

Za više informacija budite slobodni kontaktirati nas na +385 1 7987 480 ili dermatologija@poliklinika-labplus.hr i naši ljubazni djelatnici detaljno će Vas informirati i uputiti u obradu.